Clinista Healthcare™ 2016
WhatsApp Image 2018 09 12 at 14.06.14
Saç ekimi

Saç Ekimi Sonrası Bandaj Çıkarma ve Terleme

Saç ekimi operasyonu gerek öncesinde gerekse de sonrasında dikkat edilmesi gereken faktörler ile oldukça hassas bir tedavi tekniği olup hastaların, uzman hekimler tarafından belirlenen iyileşme programlarına tümüyle uyması neticesinde başarı olasılığının artması ile üzerinde durulması gereken birçok farklı noktaya sahiptir. Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gerekenler içerisinde değerlendirilen ve saç köklerinin sağlıklı gelişim süreci üzerinde doğrudan etki sahibi olan alanlar içerisinde saç ekimi sonrası bandaj çıkarma ve terleme de yer alır.

Saç Ekimi Sonrası Terleme

Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler kapsamında değerlendirilen alanlardan biri olan ve 10 ile 15 gün boyunca yoğun takip altında tutulması gereken terleme faktörü üzerinde durulması gereken iki temel kısmı şu şekilde ifade etmek mümkündür;

  • Terleme ile birlikte vücutta salgılanmaya başlanan laktik asitin saç köklerini kuru, zayıf ve kırılgan bir hale getirmesi dolayısıyla operasyon sonrası iyileşme sürecinin aksaması ve operasyonun veriminin düşmesi.
  • Terleyen saç köklerinin kaşıntıya neden olması ve bireyin bu kaşıntı doğrultusunda saç köklerine temas ederek kaşıntıyı gidermeye çalışması.
  • Terleme olan bölgelerde enfeksiyon riskinin artması

Saç ekimi operasyonunun verimi hiç şüphesiz yalnızca operasyon esnasındaki cerrahi tekniğin uygulanma biçimine değil, operasyon öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken faktörlere de bağlıdır. Saç ekimi sonrası terleme sorununa da bu açıdan yaklaşmak ve operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken diğer faktörler ile ilişkilendirerek duruma açıklık getirmek daha doğru olacaktır. Bu açıdan bakıldığında; operasyon sonrası terleme ile cinsel ilişki ve spor faktörleri arasında kuvvetli bir korelasyon olduğunu söylemek mümkündür. Saç ekimi sonrası cinsel ilişkinin en az 10-15 gün yasaklanması, saç köklerinde temasa ve terlemeye bağlı oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi açısından kritik bir durumdur. Bunun yanında; operasyon sonrasında ağır fiziksel aktivite olarak nitelendirilebilecek spor faaliyetlerinde bulunulmaması da, ayrıca dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Tabii burada spordan tümüyle uzak durmak şeklinde keskin bir ifade kullanmak mümkün değildir. Hafif tempolu yürüyüş vb. yüksek efor gerektirmeyen sporlar, operasyon sonrası iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.

Saç ekimi sonrası terleme ile ilgili değinilmesi gereken son nokta; aşırı terleme problemi olan bireylerin, birim başına terleme seviyesini düşürmek adına operasyonu gerçekleştiren hekimden destek alması ve saç köklerinin mümkün olan en çabuk sürede iyileşmesi için uygulanan programa tabii olması, bu nedenle de operasyon sonrasındaki süreçte sıcak, soğuk ya da nemden uzak durması gerektiğidir.

Tüm bunlara bakıldığında; ‘Terleme saç ekimine zarar verir mi ?‘ sorusunun yanıtının; terleme saç ekimi sonrası iyileşme sürecine zarar vererek sağlıklı saç kökleri oluşumunu olumsuz yönde etkiler.’ şeklinde vermek, yerinde ve doğru bir kullanım olacaktır.

Saç Ekimi Sonrası Bandaj Çıkarma

Saç ekim operasyonunun tüm aşamalarında hijyen kavramı mutlak bir öneme sahip olup, bu durum saç ekimi sonrası bandaj çıkarma noktasında da aynı şekilde önemi korumaktadır. Operasyondan sonraki ikinci ya da üçüncü gün bandaj açılarak saç ekimi sonrası ilk yıkama yapılır ve bu yıkama esnasında özel losyon ile şampuanların kullanıldığı unutulmamalıdır. Bu açıdan bakıldığında; ‘Saç ekimi sonrası bandaj çıkarma ne zaman yapılmalıdır ?‘ sorusuna yanıt olarak hastanın yapısına ve uzman hekimin görüşüne bağlı olarak iki ile üç gün olarak değişkenlik gösterse de, genellikle operasyon sonrasındaki 48 saatlik süre içerisinde bandaj çıkartılır. Yıkama sonrasında çoğunlukla bandaj tekrar takılmaz, bunun nedeni ise; terlemeye bağlı olarak saç köklerinin iyileşme sürecinin gecikmesi ve çıkan saç sayısının azalma ihtimalidir.

Genel itibariyle bakıldığında; saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken tüm noktaların birbirleriyle ilişki içerisinde olduğu ve bu noktaların esas alınmasındaki temel amacın; operasyon sonrası oldukça hassas hale gelen saç köklerinin iyileşme sürecinin hızlandırılması ve operasyondan alınacak olan verimin arttırılması olduğu görülür. Dolayısıyla operasyon süreci geçiren bireylerin kesinlikle hekim tavsiyelerinin dışına çıkmaması ve doğruluğu kanıtlanmamış bilgilere itibar etmemesi gerekir.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.