Saç Ekimi: Detaylı Bir Rehber
Saç ekimi günümüzde sıklıkla tercih edilen bir prosedür haline gelmiştir. Saç kişilerin sosyal hayatında, dış görünüşlerini etkileyen derinin eklerindendir. Saçlı görünüm özellikle erkeklerde psiko-sosyal açıdan incelendiğinde önemli bir unsur olarak görülmektedir. Yapılan bir çok araştırmada saç dökülmesinin kişilerin psikolojik durumunu olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. Kore’de yapılan bir araştırmada saçlı erkekler kel erkeklere göre daha sağlıklı ve çekici bulunmuştur. Ayrıca Amerika’da yapılan bir araştırmada satış personellerinin dış görünüşlerinin başarı oranlarına etki ettiği görülmektedir. Kellik genelde bu sorunu yaşamayan insanlar için önemsiz görülse de bu sorunla yüzleşen insanlar için çok ciddi bir problem olabilir. Kel insanların aile ve arkadaş çevresi genelde “kafana takma”, “boş ver saçsız olmak daha iyi” gibi genel geçer kavramlarla geçiştirmektedir. Her ne kadar bu şekilde algılansa da kellik sorunu anlayış gerektirmektedir.
Kişiler saçları dökülmeye başladığında genellikle bu konuda internet üzerinden araştırma yapmaktadır. Süreç neredeyse herkeste aynı başlar. Araştırmalar sonucu kişiler genelde “biberiye yağı”, “saç serumları”, “dermaroller” gibi ürünleri evde uygulamaya başlarlar. İlk dönemlerde sonuç alabilenler olsa da uzun vadede bu uygulamalar yetersiz kalmakla beraber kişi tıbbi destek arayışına girer. Tıbbi destek arayışında genelde destekleyici tedaviler ve saç ekimi gibi tavsiyelerle karşılaşan kişiler, doğru sıralamada uygulanmayan tedaviler ile başarısız olurlar ve ömür boyu kötü görünümlü bir saça sahip olabilirler. Bu durumda bizimle iletişime geçen ne kadar fazla insan olduğunu tahmin bile edemezsiniz!!
Peki nereden başlamalıyım? Hangi tedaviye uygunum? İşte bu soruların yanıtlarını size bu yazımızda vermeye çalışacağız.
Öncelikle vücudumuzda iki ana türde saç bulunur: vücutta kısa ve ince “vellus” tüyler (şeftali tüyü) ve daha uzun ve kalın olan “terminal” tüyler bulunur. Vellus saçlar cildinizi korur ve vücudunuzunda ısı regülasyonuna yardımcı olur. Bu küçük tüyleri yüzünüzde, boynunuzda, kollarınızda, bacaklarınızda ve gövdenizde bulabilirsiniz. Terminal saçların örnekleri arasında baştaki saçlar, yüz kılları, kirpikler, kaşlar, genital bölge kılları, göğüs kılları ve karın kılları bulunur. Vücudumuzda tüylenme doğuştan itibaren başlar, erkeklik hormonunun arttığı büluğ çağında sakalların şekillenmesiyle neredeyse son halini alır. Saç tiplerini size anlatmamızın sebebi, saçların yapısına hakim olmanızı böylece tedavileri daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
İçindekiler (Contents)