Clinista Healthcare™ 2016
WhatsApp Image 2018 09 12 at 14.06.14
Saç Sağlığı

Saçkıran Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ?

Son dönemde oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biri olan saç kıran ile ilgili merak ettiğiniz her şey ve çok daha fazlasını bu içerikte bulabilir, danışmanlık hizmetimizden yararlanmak adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Saçkıran Nedir?

Saçkıran veya tıbbi ismiyle alopesi areata kişinin saç veya kaş, kirpik ve sakal gibi diğer tüylerinin de kısa bir zaman içerisinde bölgesel olarak birden dökülmesiyle ortaya çıkan hastalıktır. Kafa derisinde olduğu zaman yuvarlak veya oval şekli dışarıdan çok rahat görülebilen saçsız alanlar ile kendini göstermektedir. Bir süre sonrasında saçsız kısımlarda tekrar saç çıkmakta veya yeni lezyonlar gelişmektedir. Saçkıran genellikle gençlerde ortaya çıkmaktadır. Hastalıktan etkilenmiş olan her 100 kişiden 70 ile 80’i 40’ın altında olmaktadır. Erkeklerde kadınlardan daha çok görülür. Saçkıran ne kadar sürer sorusuna net bir cevap verilemez. Bu durum genellikle kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. 1 ila 6 ay arasında bir süreçle karşılaşabilirsiniz.

Saçkıran Neden Olur ?

Saçkıran nedir tedavisi nasıl yapılır bunlardan önce saçkıranın neden olduğu öğrenilmelidir. Saçkıran hastalığı nedeni araştırmalara rağmen kesin olarak bilinmiyor. Fakat otoimmün kaynaklı olduğunu düşünülmekte. Otoimmün hastalığı vücudun kendi hücre ve dokusunu yabancı olarak tanımasında ortaya çıkmaktadır. Sonucundaysa bağışıklık sistemi kendi hücrelerine saldırmaktadır. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köküne saldırıp saçın uzamasını engeller ve saç dökülmesine yol açmaktadır.

Yapılan araştırmalardaysa saçkıranın genetik faktörlerle alakalı olduğu görülmekte. Saçkıran olan bir ailenin çocuğunda bu rahatsızlık normal bir kişiye göre 3 ila 6 kat daha fazla olur. Yine de bazı hastalıklar saçkıranla beraber görülebilmekte;

  • Egzama
  • Addison Hastalığı
  • Kronik İltihap
  • Tiroid Hastalığı
  • Sedef Hastalığı
  • Atopik Alerjik Astım
  • Saman Nezlesi
  • Vitiligo
  • Lupus

Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran tedavisi, cilt hastalığından uzman olan kişiler tarafından planlanmaktadır. Tedavideki amaç hastalığın daha fazla ilerlemesini durdurabilmek ve belirtileri de en aza indirmektir. Hafif derecede olan ve erken aşamadaki vakalar herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden tekrardan çıkabilmektedir.

Daha ileri gitmiş olan aşamalarda veya ciddi belirtiler varsa tedavi içinde steroid grubu olan ilaçlar kullanılmaktadır. Steroidler ilk olarak krem şeklinde uygulanır. Sonraki aşamalardaysa hastanın durumuna bağlı olup enjektör ile kafa derisine uygulanmaktadır. Göz çevresindeki uygulamalar göz sağlığından dolayı riskli olacağından çok dikkat gerektirir. Saçkıran steroid ilaç dışında immünoterapi ismi verilmiş olan farklı yöntemle tedavi edilmektedir.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.